Laodikeia ligger ved floden Lycus, tæt på byen Denizli i Tyriet. Laodikeia havde i sin storhedstid op imod 600.000 indbyggere, og var for 2000 år siden en prægtig by. Byen blev i år 200 før vor tidsregning opført af grækerne, som en hyldest til Zeus, men faldt hurtigt i hænderne på romerne. I løbet af de kommende århundreder blomstrede byen op, primært på grund af de mange handelsveje, der fører forbi området, og indbyggerne blev snart meget velhavende. Ganske hurtigt blev byen mødestedet mellem Europa og Asien, og derved et handelscentrum for varer som uld, silke, krydderier og ædelmetaller. Som et tegn på velstand og indflydelse, havde byen sin egen møntfod med prægninger af græske guder. Mange af disse er senere blevet fundet.
Antikkens metropol
Byen har en, for daværende tider, meget moderne infrastruktur med en flere kilometer lang akvædukt som vandforsyning og flere kunstnerisk opførte monumenter. Den er grundlagt på et areal på ca. 5 kilometer, hvor vejene løber parallelt med hinanden og krydser hinanden i retvinklede trekanter. Laodikeia har i antikken været en metropol, og bevarede skrifter fortæller, at byens universitet har været et af verdens førende indenfor bl.a. medicin, videnskab og litteratur. Foruden byens universitet, finder du bl.a. det største stadion i hele regionen, to teatre (unikt for Laodikeia), fire badekomplekser, fem agoraer, fem fontæner, en retsbygning, templer, kirker og to vandforsyninger. Der har været anlagt kirkegårde på alle 4 sider af byen. Byen har altså været større end Hierapolis.
Laodikeias mangfoldighed
En af de mest anerkendte retorikere i antikken, filosoffen Polemon (84 – 144) var født og opvokset i Laodikea. Flere af hans skrifter beretter om byens rigdom og det varme venskab med Rom, og hvordan disse forhold resulterede i indbyggernes civiliserede opførsel. De flotte relieffer, freskoer og statuer, der sidenhen er blevet fundet, bevidner om dette. Mange af disse bærer inskriptioner og symboler, der tilhører både romere, kristne og jøder, hvilket bevidner at flere forskellige religioner og kulturer levede side om side i fred og harmoni i flere tusinde år.