Afrodisias ligger ca. 2 timers kørsel vest for Pamukkale, og er en af regionens mest interessante arkæologiske og historiske steder. Afrodisias er opkaldt efter Afrodite, der i den græske mytologi fungerer som kærlighedens gudinde. Der er fundet bebyggelser og spor efter mennesker på stedet, der kan dateres helt tilbage til den tidlige bronzealder, 280 år før vor tidsregning. Byen har altså ligget der i årtusinder, hvilket er fascinerende at tænke på. Området er den dag i dag kendt for sin frodighed, og befolkningen dyrker, blandt meget andet, oliven, granatæbler og valnødder.
I år 800 før vor tidsregning var Afrodisias kendt som Afrodites by og pilgrimme fra nær og fjern valfartede til byen for at vise deres gestus overfor kærlighedens gudinde i de store templer. Romerne kendte Afrodite som Venus, og byen har derfor været valfartssted for flere forskellige kulturer og civilisationer. Da kristendommen gjorde sit indtog svandt pilgrimmene ind og indtægterne dalede. Byen blev herefter hurtigt mindre og de forskellige templer ændrede funktion, og blev herefter brugt som kirke.
Flere ruiner og bygninger står i dag som vidne om gamle tiders storhed. Blandt bomuld, cypresser og anden frodig vegetation står i dag Tetrapylon, hovedporten, ruinerne efter det store Afrodites tempel, den kristne biskops palads, et flot teater udført i marmor (stadig velbevaret) og byens stadion, der stadig kan rumme hovedparten af de 30.000 tilskuere, det er bygget til. Mange af bygningerne er stadig i rigtig flot stand, og hvis du er på disse kanter, bør du tillægge Afrodisias et besøg. Stadionet / amfiteatret er måske det mest velbevarede i hele verden.
Afrodisias havde i sin storhedstid et berømt kunstakademi, hvor man primært arbejdede med sten og marmor, der blev hentet fra et stenbrud et par kilometer fra byen. Foruden selve byen er der også et museum med nogle af de mange udgravninger, der er foretaget i området. Her finder du buster, statuer og skulpturer, der bl.a. forestiller mennesker, indbyggere og gladiatorer, samt mytologiske figurer. Læg også mærke til udstillingen ”Afrodites mange ansigter”, der er ret så fascinerende. Museet er bestemt et besøg værd, især da indgangen er gratis.